Type 1 diabetes en sport: nieuwe inzichten op het JDRF PEAK symposium

Performance in Exercise and Knowledge

Sebastiaan heeft afgelopen dinsdag (16 mei) het JDRF-PEAK symposium bijgewoond. Het JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation) is een organisatie met een missie: Type 1 Diabetes de wereld uit helpen. Van Type één naar Type géén! PEAK stond in dit geval voor Performance in Exercise and Knowledge. Zijn verslag van deze inspirerende en informerende dag is hieronder te lezen!

Het symposium was onderdeel van een in Amerika ontwikkeld wereldwijd programma, dat afgelopen dinsdag voor het eerst in Europa gepresenteerd werd. Er waren heel wat knappe koppen aanwezig, zoals Ian GallenPer Winterdijk, Eelco de Koning, Renger Witkamp, Cees Tack en Adrie van Diemen. Deze namen zeggen je wellicht niet veel. Bij elkaar lieten deze wetenschappers, diabetologen, (kinder)artsen, fysiologen en voedingsdeskundigen heel wat indruk achter.

Ik deelde de zaal met voornamelijk diabetesverpleegkundigen en hier en daar een diëtist. Er was slechts een handvol type-1 diabeten zelf aanwezig. Het symposium was dan ook georganiseerd met als doelgroep zorgprofessionals. Het doel van het evenement was om op wetenschap gebaseerd advies de wereld in te sturen.

Yeah science, b*tch!

Het JDRF beschouwt het als een wereldwijd probleem dat veel van het gegeven advies op informatiebijeenkomsten, internetfora en dergelijke (hoe goed het misschien ook bedoeld is) gevaarlijk is omdat het niet op wetenschappelijke feiten gebaseerd is. Hier kunnen wij ons goed in vinden (kijk nog maar eens naar onze pagina ‘Over‘). Hoe goed je bedoelingen ook zijn, als je als type 1 diabeet bijvoorbeeld een sap-detox gaat doen is het nog gevaarlijker en onzinniger dan wanneer je dit als niet-diabeet doet. Diabeet of niet, dergelijke detoxes of hippe diëten hebben veelal geen wetenschappelijke basis en berusten op anekdotes en en hoop pseudowetenschap

Minsuline

Één van de grootste eye-openers voor mij was dat verschillende typen sport voor verschillende voorspelbare trends in bloedglucose zorgen. Dat joggen, sprinten en gewichtheffen van elkaar verschillen snapt iedereen. Dat onze bloedsuikers daar vervolgens (in de 6-15 uur erna!) daar het effect van laten zien heb je wellicht ook al eens gekoppeld aan je type activiteit. Of niet, en stond je midden in de nacht hagelslag te drinken. Maar hoe je hier vervolgens slim mee omgaat blijft lastig. Ikzelf (Sebastiaan) loop met 5x per week krachttraining ook soms nog te puzzelen. De nieuwe inzichten en richtlijnen bieden hier nu wat handvatten voor!

De focus van het symposium lag op het managen van je insulinegebruik en hier rondom je activiteit rekening mee te houden, afhankelijk van het type activiteit. Toen ik nog een insulinepomp gebruikte koppelde ik haast nooit af tijdens het gewichtheffen. Dinsdag werd dit bevestigd toen in de grafiekjes van de slides weergegeven werd dat krachttraining in eerste instantie de bloedsuiker kan laten stijgen! Het verlagende effect is pas later merkbaar, bijvoorbeeld in de nacht. De volgende studie werd aangehaald. (Als je een account aanmaakt kun je gratis de 14-pagina lange studie bekijken, waar een heel inzichtelijke tabel in staat).

Putting it all together…

De site Insulin nation heeft een overzichtelijke samenvatting geschreven van de nieuwe richtlijnen, waar we graag naar verwijzen. De focus in het programma ligt op bewuster insulinegebruik rondom sporten in plaats van constant tegen hypo’s in moeten eten. Het bloedsuikerverlagende effect van krachttraining in de latere uren na je work-out kreeg ook extra aandacht. Als je nachtelijke hypo’s ervaart na in de avond gesport te hebben kan het slim zijn basaalstanden op sportdagen te veranderen. Ook werd een post-workout maaltijd met eiwitten en koolhydraten aangeraden. Het aanvullen van de glycogeenvoorraden na het sporten zorgt ervoor dat je minder kans hebt op een hypo. Anders vult ons lijf namelijk die voorraden aan met de in het bloed aanwezige suikers.

Supplementen?

Je hebt geen supplementen nodig om welke sport dan ook (succesvol) te kunnen beoefenen. Een gewone multivitamine zou eventuele tekorten die bij sporters kunnen ontstaan aanvullen. Op gebied van voeding kwamen de adviezen redelijk overeen met wat we in het artikel over eiwit al hebben geschreven. Richt op 0,3 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per maaltijd, voor het slapen gaan het liefst tegen de 0,4 gram per kg aan. Probeer hoge kwaliteit eiwitten binnen te krijgen in verband met de hoeveelheid leucine. Op een dagtotaal werd door het JDRF 1,2g tot 1,7g per kg lichaamsgewicht aangeraden (waar wij 1,8g per kg lichaamsgewicht hanteren). Maar het was goed om te zien dat de neuzen dezelfde richting in lijken te staan.

You never know if you never try

Al met al was het een hele informatieve, inspirerende en motiverende dag. Bas van der Goor was ook aanwezig, wat erg tof was om te zien. Hij deelde zijn ervaringen met verschillende bloedsuikers voorafgaand aan zijn marathon en hoe hij hier mee omging. Het was een uitstekend georganiseerde dag en we hopen dat de informatiemarkt in de avond minstens net zo informatief was als het symposium!

We hopen jullie een duwtje in de juiste richting mee te kunnen geven en dat jullie de samenvatting van de richtlijnen in het Engels en de studie bekijken. Hier kun je echt een stuk wijzer uit worden. Overleg altijd met je diabetesverpleegkundige / arts / diëtist als je (flinke) wijzigingen wilt doorvoeren in je leefstijl of insulinegebruik. Laat je vooral niet ontmoedigen om te gaan sporten met type 1 diabetes. Met een beetje trial-and-error, opschrijven en inzichtelijk maken is er heel veel mogelijk! Stuur gerust een vraag in als je wilt dat we iets voor je uitzoeken!

Eén reactie:

  1. Pingback:Sensor-moe: waarom ik gestopt ben met de Dexcom | Dia-be Smart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *