#StopStigmas deel 1: Suikergrapjes en #diabetes

Als je op Instagram rondscrollt op de hashtag #diabetes zul je tussen alle posts van lotgenoten ook veel plaatjes van junkfood tegenkomen. Dit wordt veelal gedaan door onwetenden, die onterecht suiker en junkfood relateren aan diabetes. Nou zijn wij diabeten ‘niet van suiker’ (wat een gouden kans voor een woordgrap), en kunnen wij zeker tegen een grapje, toch willen we uitleggen waarom dit kwetsend kan zijn.

Om wat perspectief te bieden: het is een beetje hetzelfde als iemand die een avondje naar een shisha-lounge gaat of een sigaretje op het terras rookt. En als deze persoon hier een foto van plaatst met het volgende onderschift:

Lekker chillen op het terras #longkanker #zon #koffie #lekker #instagood

(Na dit te checken bleken er serieus tussen de 150 steunende en kennis verspreidende berichten een paar gekkies te zijn die iets in deze trant  daadwerkelijk gepost hebben)

Leuk joh, je Unicorn Frappuchino

Waar je hoopt inspirerende teksten te vinden van anderen die dagelijks dealen met een pancreas met sterallures, kom je tot je ergernis allerlei foto’s tegen. Halve liters frisdrank, gigantische ijsjes en hamburgers zo groot als het bord. En elke keer als we iemand zien die ‘voor de grap’  onze vervelende ziekte onder zo’ n foto slingert doet dat pijn. Niet omdat we zure diabeten zijn, met hoge bloedsuikers die niet tegen grapjes kunnen. Maar omdat er achter zulke ‘onschuldige’ grapjes voor meer schuilgaat dan je denkt.

 

Het houdt namelijk een stigma in leven. Het onterechte idee dat het onze ‘eigen schuld’ is dat we diabetes hebben. Hierbij wil ik geen verschil maken tussen type 1 en type 2 (en alle andere typen), omdat er áltijd meer in het spel is dan bijvoorbeeld iets als voedingsinname. Niemand kiest voor diabetes. Iemand die diabetes ontwikkelt als gevolg van zijn levensstijl heeft dat echt niet expres gedaan. Dus of het nou aan een stom immuunsysteem ligt, of te herleiden is naar iemands leefstijl en keuzes, #stopsuikershaming.

En dan de andere kant,

Het is ook niet oké dat diabetes altijd in één adem genoemd wordt als het gaat over de obesitasepidemie. Ja, je hebt een verhoogde kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes als gevolg van (morbide) obesitas. En wellicht kan iemand met obesitas in jouw ogen wel wat gezonder eten of meer bewegen. Maar als het zo simpel als dat was was de helft van onze opleiding (Voeding en Diëtetiek) overbodig geweest. Overgewicht en obesitas zijn veel dieper liggende condities. Condities waar je echt niet simpel één factor zoals voedingsinname kunt en mág aanwijzen als oorzaak. Het zou niet nodig moeten zijn dat wij ons moeten verdedigen als het over diabetes gaat. Ongeacht welk type.

Het is een beetje hetzelfde alsof je tegen een AIDS-patiënt zou zeggen ‘oh, dus je hebt onveilige seks gehad’, of ‘heb je wat oude naalden gebruikt?’. Dan zou die patiënt daarop zichzelf moeten verdedigen, uitleggen waarom hij die ziekte heeft en waarom het echt niet zijn of haar schuld is. Keer op keer, omdat mensen maar niet willen leren dat er verschillen zijn. We zijn zelfs een beetje bang dat dergelijke voorbeelden weer bij kunnen dragen aan het in stand houden van stigma’s op gebied van andere ziektes, maar we proberen een punt te maken.

‘Heb je vroeger niet gewoon veel gesnoept?’

Je kunt naar ons idee van geen enkele ziekte de ernst ervan met een andere vergelijken. Toch lijken mensen vaak het idee ‘het is toch maar suikerziekte?’ te hebben. We ‘zien er niet ziek uit’, hebben geen direct zichtbare slangetjes aan ons lijf, het valt allemaal toch wel mee? Betekent dat dan dat je er zulke tactloze opmerkingen over mag maken?

Is daar geen pilletje voor? Moet je niet gewoon heel gezond eten en veel bewegen? Ik hoorde laatst dat je gewoon wat moet afvallen en dat het dan over is. Haha, als ik deze zak snoep in 1x op eet krijg ik sowieso diabetes!

Elke keer als we als diabeten over de resultaten van de hashtag diabetes scrollen komen we ze weer tegen. Het is maar één suffe hashtag, denk je dan. Maar van binnen weet je dat mensen die die hashtag gebruiken ook bovengenoemde opmerkingen in stand houden. Simpelweg omdat ze niet beter weten. Maar deze onwetendheid hopen we door middel van dit soort posts, en onze uitleg over wat diabetes ook alweer inhoudt de wereld uit te helpen. En als we met Nederland beginnen, zijn we daar in principe ook al heel erg tevreden mee.

 

 

(Als je op zoek bent naar Nederlandse mede-diabeten, die met het juiste doel en in de juiste context over #diabetes praten nodigen we jullie uit de hashtag #DEELJEBETES te gebruiken die we een maand geleden in het leven hebben geroepen!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *