Diabetes en powerbuilding | Mijn krachttrainingsverhaal

Powerbuilding is mijn manier van omschrijven wat ik vast vijf keer per week in de sportschool kom doen. Je zou het gewoon krachttraining kunnen noemen, of bodybuilding, maar omdat mensen laatstgenoemde meteen associeren met gebruinde mensen die in een slipje op een podium staan zal ik toch mijn omschrijving even ophelderen, met een kleine geschiedenisles.

Zomervakantie 2014: een maand voordat ik alles veranderde

Ik ben sinds 2012 fanatiek gaan trainen. Toen ik terugkwam van zomervakantie en de weegschaal 100 kilo aangaf, besloot ik dat het roer om moest. Ik was 16 jaar oud en het teveel aan biertjes en chips, niet serieus omgaan met mijn diabetes,  en ongezonde eetpatroon eisten zijn tol voor mijn gezondheid. Mijn gemiddelde HbA1C lag altijd boven de 8 (in de nieuwe waarde 63) en ik was eigenlijk altijd al te zwaar geweest. De enige die hier uiteindelijk wat aan kan doen was ik zelf, en ik had door die 3 cijfers op de weegschaal het licht gezien.

Vol goede moed schreef ik mij een dag nadat ik terugkwam van zomervakantie in bij de plaatselijke sportschool in het dorp waar ik toen woonde. Het was een simpele sportschool met cardio-apparatuur, een krachttraining circuit en wat losse gewichten en machines. Hier begon ik vol goede moed urenlange sessies op de crosstrainer te doen en netjes alle stoelen van mijn krachtprogramma af te werken.

Met resultaat. Ik viel snel af en ‘had het te pakken’. Het resultaat motiveerde me, ik had er vertrouwen in dat ik wél het verschil kon maken, en het dik zijn niet ‘in de familie zat’ maar een gevolg was van onze manier van leven.

Die jongen die nooit aan sport deed en vooral at waar hij zin in had, was ineens uren per week in de sportschool te vinden en wisselde zijn frikandelbroodjes met energy drank in voor kwark en kipfilet.

Maar ik wilde meer. Ik kwam een oude vriend tegen die vroeger ook altijd te zwaar was geweest, hij was een ware transformatie ondergaan en stond met een atletisch uitziend lijf meer dan 100 kilo van de grond te tillen. We raakten aan de praat en hij zou me wat linkjes opsturen over bodybuilding en voeding. En zo werd ik de wondere wereld van bodybuilding ingetrokken.

Na een halfjaar succesvol aanklooien kwam ik via een site waar je workouts kon bijhouden in contact met Richard Bell. Het was altijd gezellig online en we motiveerden elkaar, little did we know dat we vanuit Brabant en Drenthe 3 jaar later zo dicht bij elkaar zouden verhuizen dat we elkaar wekelijks in dezelfde sportschool lastig konden gaan vallen. Begin 2014 zou hij mij in mijn tussenjaar helpen met mijn vetpercentage te verlagen en spiermassa aan te komen, middels door hem opgestelde trainingsschema’s en voedingsdoelen. In het begin van dit jaar waarin de resultaten echt serieus begonnen te worden switchte ik ook van sportschool. Jeanet Wolf woonde in hetzelfde dorp en was bezig met haar man John samen naar een bodybuilding wedstrijd toe te werken. Dit deden zij in hun eigen gemaakte sportschool die van de zolderkamer naar een heuse studio werd verplaatst om mij als eerste lid aan te nemen.

Aan het eind van mijn tussenjaar was het helder. Mijn constante drang van het meer willen weten was omgeslagen in een helder toekomstbeeld. Ik wilde mensen hetzelfde laten ervaren met het behalen van serieuze resultaten door trainen en bewust eten. Ik had mijn ouders en zus aangestoken en ze allemaal 20 kilo lichter en op gezond gewicht weten te krijgen. Zodoende begon ik aan mijn studie Voeding en Diëtetiek in Amsterdam.

Flash forward naar september 2015.  Het ambitieuze idee om ook écht naar een tastbaar resultaat toe te werken was in het begin van dit jaar geboren toen Stichting Eendiabetes hun tweede fotoshoot wedstrijd met het thema ‘De kracht van diabetes’ organiseerde. Ik schreef mij in en werkte samen met Richard naar mijn beste shape ooit toe. Met mijn diabetes ging het ook ontzettend goed. Mijn insulinegevoeligheid was zo hoog geworden dat ik nog maar de helft van mijn oude dagelijkse totaal nodig had, en mijn gemiddelde bloedsuiker lag standaard onder de 8 mmol/l. Ruim 15 kilo lichter, fanatiek sporten en eten hadden dus zijn vruchten afgeworpen en voor blijvend resultaat gezorgd.

September 2015: De kracht van diabetes fotoshoot door Stichting ééndiabetes

In 2016 had ik zin in een andere uitdaging. Een jaar lang heb ik aan powerlifting gedaan, maar competitief sporten en diabetes gingen bij deze sport in mijn geval niet heel succesvol samen. De focus op eten en bloedsuikers verslapte wat omdat ik me blind staarde op de wedstrijddoelen die uiteindelijk niet helemaal uitpakten zoals ik voor me had gezien. Ik heb er veel van geleerd maar het bleek niet te combineren. Hierover later meer

Drie maanden into 2017 zijn we dus hier beland. Ik ben nog steeds onder begeleiding van (inmiddels een van mijn beste vrienden) Richard en dus bezig met powerbuilding. Oh ja, ik zou nog uitleggen wat dat dan naar mijn idee precies was. Eigenlijk komt het neer op constant sterker worden door middel van krachttraining, en door middel van deze training en diëten het behalen en behouden van een gespierd, atletisch fysiek. Het is eigenlijk het combineren van optimale kracht én optimale vetpercentages om er zo goed mogelijk uit te blijven zien. Iets wat zich voor mij bewezen heeft als dé manier om sport en voeding als stabiele middelen in te zetten om ook optimaal met je diabetes om te gaan. Het is een hele positieve wisselwerking. Je leert erdoor binnen én buiten de sportschool op een gestructureerde, slimme en serieuze manier met alles (je lijf, leven en ziekte) omgaan. Dit jaar staat voor mij (naast het opstarten van Dia-Be Smart natuurlijk) in het teken de door middel van powerbuilding behaalde shape van de fotoshoot in 2015 te verslaan en mijn diabetes onder controle houden. Vanzelfsprekend houden we jullie hiervan op de hoogte.

2 reacties:

  1. Heel goed bezig mister! <3

    • Dankjewel lieve Jeanet! Ik wilde nog wel alinea’s voltypen over dat geweldige halfjaar in je gym, misschien moet ik daar maar een losse post voor gaan schrijven 😉 Je hebt een grote rol gespeeld in de belangrijke eerste jaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *